10 questions and answers to actively prevent COVID-19

10 questions and answers to actively prevent COVID-19
Hanoi Discover - Ads
Handbook for Expats in Hanoi, Viet nam!

In response to the complicated and dangerous developments of the corona virus (abbreviated as COVID-19), the Vietnamese Ministry of Health has issued a manual of 10 questions to proactively prevent acute respiratory infections caused by the new Corona virus.

The foreigners in Hanoi and Hanoi citizens need to take it seriously to protect the health of themselves and the community. HanoiDiscover will list in detail these 10 questions and answers.

1. Question 1: What is Corona nCoV virus?

Answer: Corona virus (nCoV) is a new respiratory virus that causes acute respiratory infections in humans and shows the spread from person to person. This virus is a new virus that has not been previously identified.

2. Question 2: Where does Corona nCoV virus come from?

Answer: Health agencies and health partners are working hard to identify the origin of nCoV. It has been suggested that the Corona virus is a betacoronavirus, belonging to the family of viruses that cause MERS-CoV syndrome and SARS syndrome, all of which originate from a bat host. Genetic analysis of this virus is being continued to determine its specific origin.

3. Question 3: How is the mechanism of Corona nCoV virus spread?

Answer: The virus initially originated from animal sources but has the ability to be transmitted from person to person. It is important to note that the spread from person to person can occur continuously. In humans, the virus spreads from person to person through contact with infected body fluids. Depending on the degree of spread of the virus, coughing, sneezing or shaking hands can expose people to exposure.

The virus can also be spread by touching someone on an object, then on their mouth, nose and eyes. Caregivers may also be exposed to the virus when handling the patient’s waste.

4. Question 4: What are the symptoms and complications that Corona nCoV virus can cause?

Answer: Symptoms of patients with mild to severe nCoV include: fever, cough, and shortness of breath. These symptoms can appear 2 to 14 days after exposure. Upon onset, nCOV causes fever and may damage respiratory tract. In severe cases, pneumonia may occur and many other organs in the body may cause death, especially in cases of underlying disease.

5. Question 5: Are there any specific medicines to prevent and treat acute respiratory infections caused by new strains of Corona nCoV virus?

Answer: At this time, there is no specific medicine to prevent and treat acute respiratory infections caused by new strains of Corona nCoV virus. Patients now treated with symptomatic relief, severe cases will be applied the most optimal supportive treatments. A number of specific treatments are being studied, implemented in clinical treatment for patients.

6. Question 6: Which age group is most susceptible to new strains of Corona virus?

Answer: People of all ages can get new strains of Corona virus. However, the elderly, people with chronic diseases (such as bronchial asthma, diabetes, cardiovascular disease, …) will be susceptible and often worse.

7. Question 7: How can I help protect myself?

Answer: In order to proactively prevent acute respiratory infections caused by Corona nCoV virus, the Ministry of Health recommends that people and communities to well implement the following measures:

7.1. People actively take preventive measures

– Limit direct contact with people with acute respiratory illness (fever, cough, shortness of breath); when necessary, wear proper medical mask and keep more than 2 meters away when in contact.

– People with symptoms of fever, cough, shortness of breath should not travel or to crowded places. Immediately notify the health authorities of any of the above symptoms.

– Wash your hands often with soap and clean water for at least 30 seconds. In the absence of soap and clean water, use an alcohol-based hand sanitizer (at least 60% alcohol); gargling mouth and throat with salt water or mouthwash, avoiding hands, eyes, nose, mouth to prevent infection.

– Cover your mouth and nose when coughing or sneezing, preferably with a cloth or handkerchief, or a sleeve to reduce the spread of respiratory secretions. Do not spit indiscriminately in public.

– Only use cooked food.

– Do not travel to epidemic areas. Limit going to crowded places. In the case of going to crowded places people need to apply personal protective measures such as using masks, cursing hands with soap …

– Avoid trading, contacting pets or wild animals.

– Keep your body warm, improve health by eating, resting, reasonable activities, and sports.

– Increase ventilation of housing area by opening doors and windows, limiting the use of air conditioners. Regularly clean floors, doorknobs, and surfaces of household objects with regular detergents, such as soap and other common disinfectant solutions.

– If there is a sign of fever, cough, shortness of breath, a protective mask must be worn, immediately notify the nearest medical facility for timely consultation, examination and treatment. Call the health facility before arrival for information about recent symptoms and schedules for proper support.

7.2. People returning from China

– Those who return from Vietnam to be isolated at home and monitor their health within 14 days. Need to report to the nearest local health authority for assistance when needed.

– If signs of fever, cough, shortness of breath are required to wear a protective mask, notify immediately to the nearest medical facility for timely consultation, examination and treatment. Call the health facility before arrival for information about recent symptoms and schedules for proper support.

7.3. Those who go to China

– If there is no necessary work or unexpected work, it is not advisable to come to China during the time of acute respiratory infection caused by corona nCoV virus.

– In case of mandatory, restricting from going out of home, regularly applying preventive measures according to recommendations of the Ministry of Health.

– If signs of fever, cough, shortness of breath must wear a mask, notify immediately to the nearest medical facility for timely consultation, examination and treatment. Call the health facility before arrival for information about recent symptoms and schedules for proper support.

8. Question 8: What are my recommendations when I travel and travel?

8.1. Avoid traveling, traveling if you are experiencing symptoms of fever, cough or shortness of breath

– Need to go to a medical facility immediately when having the above symptoms.

– Share your travel schedule with medical staff.

8.2. Some notes for prevention and control of nCoV infection

– Avoid close contact with someone who has a fever or cough.

– Wash your hands often with soap and clean water; or alcohol-based hand cleaners.

– Avoid touching your eyes, nose or mouth.

8.3. Use a mask properly

– When coughing or sneezing, cover your mouth and nose with a tissue or a sleeve. After using a tissue, throw the tissue in the trash. Wash hands immediately.

– When using a mask, make sure the mask covers the mouth and nose and avoid touching the mask while in use.

– If using disposable masks, immediately use them in the trash and wash your hands after removing the mask.

8.4. Actively seek medical attention if you are ill

– If you feel sick when traveling, travel should immediately notify airline staff, railway or car and seek medical attention as soon as possible.

– Share your travel schedule with medical staff.

8.5. Important note to prevent and prevent nCoV infection

– Only use foods that are cooked and ensure food safety.

– Do not spit indiscriminately in public.

– Avoid close contact with farmed or wild animals, whether live, sick or dead.

9. Question 9: How can I contact the notification?

Answer: The Ministry of Health has published two hotline phone numbers to provide information on acute respiratory infections caused by nCoV 2019: 1900 3228 and 1900 9095.

In addition, the 21 hotlines of Hospitals have facilities for monitoring and isolating isolated patients with nCoV infection and infection:

Bach Mai Hospital: 0969,851,616

Central Tropical Hospital: 0969,241,616

Hospital E: 0912.168.887

National Hospital of Pediatrics: 0372,884,712

Central Lung Hospital: 0967,941,616

Vietnam – Sweden Hospital Uong Bi: 0966.681.313

Thai Nguyen Central General Hospital: 0913.394.495

Hue Central Hospital: 0965.301.212

Cho Ray Hospital: 0969.871.010

Can Tho Central General Hospital: 0907.736.736

St. Paul Green Hospital: 0904.138.502

Vinmec Hospital Hanoi: 0934,472,768

Da Nang Hospital: 0903.583.881

Ho Chi Minh City Tropical Hospital: 0967.341.010

Children’s Hospital 1: 0913.117.965

Children’s Hospital 2: 0798,429,841

Dong Nai General Hospital: 0819.634.807

Tropical Hospital Khanh Hoa: 0913.464.257

Khanh Hoa Provincial Hospital: 0965.371.515

Thai Binh Hospital: 0989.506.515

Lang Son Provincial Hospital: 0396.802.226

Or you can contact us directly at the hotlines of local health facilities.

10. Question 10: How to check if a person is infected with nCoV?

Answer: The accurate nCoV diagnostic tests can only be conducted at health facilities authorized to perform tests. The technique for identifying nCoV strains including Next Generation Sequencing (NGS) and Real time RT – PCR technique with collected respiratory, sputum, and endotracheal fluids collected with a cotton swab and store in a suitable environment.

In cases of new suspicion of infection with Corona virus, health facilities will carry out procedures to save blood samples for delivery to units approved by the Ministry of Health.

(Source: Vietnam Ministry of Health)
 

Hanoi Discover - Ads

Share This Post

Post Comment